Onkruid is de verzamelnaam voor alles wat groeit en bloeit dat we niet zelf hebben geplant. De een haalt onkruid weg, omdat dat zo hoort. De ander laat het staan. Want: laat maar lekker groeien. Veel zit daar niet tussen. Niemand die zich er echt voor interesseert. De natuurgidsen van IVN Groene Zoom brengen daar verandering in.
“Onkruid, dat zijn eigenlijk plantjes die op de verkeerde plek staan”, zegt Frank Tijink, natuurgids van IVN Groene Zoom. Deze organisatie had begin mei een bijzonder uitstapje in Gageldonk-West. In deze oude stadswijk valt meer te ontdekken dan je wellicht denkt. Wandelen met IVN op zoek naar onkruid… of eh… stoepplanten. “Als het in de weg staat is het onkruid. Maar zet je zo’n plantje binnen, dan is het ineens bijzonder”, lacht Frank. Zijn collega Marike de Haan weet er alles van. Tientallen jaren ervaring maken haar tot expert binnen IVN.
Andere wereld
Zo wordt wandelen in de wijk een belevenis. Met een loepje om mooie details te zien. Om namen te horen van planten alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Hoge fijnstraal, morgenster, ooievaarsbek, herderstasje, zandraket, duizendblad, klein kruiskruid. Maar we zien ook de gewone paardenbloem, en die kennen we allemaal wel. Wat niet iedereen weet: “Je kunt van de paardenbloem een salade maken”, weet Marike. Om er meteen wat lachend aan toe te voegen: “maar als je dat doet, moet je wel zeker weten dat er geen honden hebben gelopen!”
Weghalen of laten staan?
Tegen al die mensen die brandschone straten en achterpaden willen, zegt de natuurgids: “Zolang je er nog goed doorheen kunt, laat je
de plantjes lekker staan. Al die plantjes dragen bij aan de biodiversiteit in de wijk. Hoe groter die verscheidenheid aan wat er groeit en bloeit des te beter is dat voor de natuur om ons heen. Al het groen zorgt bovendien voor verkoeling en zuurstof in de stad.
Al lopende zien we tientallen verschillende plantjes. Op een klein stukje wijk. “Je kijkt nu anders”, zegt een deelnemer. “Ik zag alleen maar onkruid, nu zie ik plantjes.”