Gageldonk-West vernieuwt. De wijk bloeit op met alle nieuwbouw. Hier wonen is in trek. Nieuwe woningen trekken bewoners die heel bewust kiezen voor dit stukje Bergen op Zoom. Want hier heb je (straks) alles: een uitgebreid winkelcentrum, een Huis van de Wijk, een nieuw gezondheidscentrum. De historische binnenstad en het NS-station op loopafstand, uitgestrekte bossen en de Binnenschelde binnen handbereik. Wil je met de auto naar Breda, Rotterdam, Antwerpen: de A4/A58 is nooit ver weg. In Gageldonk-West zit je helemaal goed. Waarom? Dat vertelt Tessa Govers, sinds kort bewoonster aan de Waterleliestraat (Vijverberg-Zuid).
Buiten is het guur decemberweer, in het appartement van Tessa Govers (27) aan de Waterleliestraat is het aangenaam warm. “De thermostaat staat maar op 17 graden hoor, ik hoef amper te stoken”, lacht ze. Het voelt veel warmer. Goed gebouwd, goed geïsoleerd. Iets om in deze tijd erg blij mee te zijn. “Ik betaal 5 euro per maand voorschot.” Mede dankzij de vijf zonnepanelen die ze bij de woning kocht, een extra optie waar ze graag gebruik van maakte.
De woningen in haar straat zijn in oktober opgeleverd. Het is een komen en gaan want de meeste bewoners zijn druk met inrichten. Zo ook Tessa. Nog niet alles is op zijn plek gezet. Ze heeft de tijd, maakt zich daar niet druk om. “Ik ben op mijn gemak bezig met opbouwen.” Dat ze koos voor deze woning in Gageldonk-West is een verhaal dat begint met de gekte op de woningmarkt. “In 2020 besloot ik dat ik op mezelf wilde gaan wonen.” Maar hoe ze ook haar best deed, kopen zat er niet echt in. “Iedereen was aan het overbieden.”
Trotse eigenaar
Als starter met een beperkt budget een situatie waar je niet vrolijk van wordt. Kijken deed ze wel, bieden niet, dat zat er gewoon niet in. “En toen kwam dit project voorbij aan de Waterleliestraat.” Nieuwbouw, aangeboden tegen een vaste prijs. Vrij op naam. In april vorig jaar zette ze haar handtekening. Nu is ze de trotse eigenaar van het appartement met twee slaapkamers waar ze vanuit het ouderlijk huis in Halsteren naar is verhuisd.
Denk niet dat ze simpelweg een van de appartementen kon uitkiezen bij de verkopende makelaar. Die appartementen werden aangeboden in vier prijsklassen, afhankelijk van de grootte en de ligging in het gebouw. “De belangstelling voor de woningen was enorm.” In eerste instantie werd ze uitgeloot. “Alleen als er iemand ‘nee’ zei maakte ik nog een kans.” Het geluk lachte haar toe. Het appartement dat zij kon betalen viel haar toch toe. “Ik heb echt mazzel gehad”, weet ze nu.
Ideaal wonen
In eerste instantie maakte de plek waar ze ging wonen haar niet zoveel uit, vertelt ze eerlijk. Inmiddels weet ze dat ze ideaal zit. Werken doet ze in Rotterdam bij het Erasmus Medisch Centrum, op de afdeling financiën. Vier keer in de week met de auto heen en weer. Vanuit Gageldonk is ze slechts een stoplicht verwijderd van de snelweg. Maar ook in haar vrije tijd zit ze lekker centraal. “Ik tennis bij LTC De Zoom, voetbal in Roosendaal. Daar ben ik nu zo. Ten opzichte van Halsteren is alles dichtbij.”
Om de wijk te leren kennen wandelt ze er regelmatig rond. En doet ze inkopen bij Avantage waar ze verrast was door het ruime aanbod. “Dat er ook nog een heel nieuw winkelcentrum komt, is heel prettig.”
Haar vriendenkring reageerde in eerste instantie met gefronste wenkbrauwen toen ze vertelde in Gageldonk-West te gaan wonen. “Weet je wel dat die wijk negatief bekend staat, zeiden ze. Maar hallo, dit wordt gewoon een mooie wijk met alle plannen die er zijn. En kijk eens. Ik zit hier midden in het groen met uitzicht op het water van de Vijverberg. Wat wil je nog meer!”