Gageldonk-West vernieuwt. De wijk bloeit op met alle nieuwbouw. Nieuwe woningen trekken bewoners die heel bewust kiezen voor dit stukje Bergen op Zoom. Ze komen van elders. Of gewoon uit de wijk! Want hier heb je (straks) alles: een uitgebreid winkelcentrum, een Huis van de Wijk, een nieuw gezondheidscentrum. De historische binnenstad en het NS-station op loopafstand, uitgestrekte bossen en de Binnenschelde binnen handbereik. In Gageldonk-West zit je helemaal goed. Waarom Ineke en Emile Derwig in Gageldonk-West verhuizen van de Ericalaan naar de Kastanjelaan vertellen ze graag.
Hun eerste woning? Stond aan de Kastanjelaan, op huisnummer 142! Een maisonette boven de winkels. In wat later De Gentiaan ging heten. Als jong stel kwamen ze er 57 jaar geleden terecht. Nu gaan ze terug. Naar een nieuw koopappartement op de hoek van Kastanjelaan en Populierlaan. “Voor ons is de cirkel rond.”
Ineke en Emile Derwig wonen nu nog in een riant eigen huis aan de Ericalaan. Maar dat is gezien hun leeftijd, zij wordt dit jaar 79 en hij 80, lastig. Zeker met de grote tuin rondom het pand. Daarom gingen ze zich oriënteren op wat kleiners. In eerste instantie lieten ze hun oog vallen op een huurappartement in Residentie Meilust aan de Bloemendaal. “We hebben toen Tristan Helmig al gevraagd eens naar ons huis te komen kijken vanwege de verkoop.” Maar al snel kwam het tweetal erachter dat die Meilustflat zo geliefd is dat de wachttijd oploopt tot wel vier á vijf jaar.
Eerste kennismaking
Tsja, wat te doen? Maar de makelaar bracht al snel uitkomst. “Hij begon over nieuwe appartementen aan de Kastanjelaan. Bij mij ging er meteen een belletje rinkelen”, lacht Ineke. Terug naar waar het stel ooit begon, waar ze de eerste vijf jaar van hun huwelijk woonden, waar hun dochter en zoon zijn geboren, dat zagen ze alletwee meteen zitten.
Inmiddels mogen zich de trotse eigenaar noemen van een appartement dat als alles meezit dit najaar wordt opgeleverd. Met een aantal van hun nieuwe buren hebben ze al kennisgemaakt. “Dat was heel leuk.” De kleinschaligheid van het nieuwe complex met maar 15 woningen spreekt vooral Ineke erg aan. “In van die grote gebouwen krijg ik de zenuwen met aan alle kanten mensen om je heen.”
“Straks hebben we alles dichtbij, winkels, een medisch centrum en het Huis van de Wijk. Ik hoop zo dat ik daar weer op schildercursus kan want dat doe ik heel erg graag”, vertelt Ineke. Gewoon, lekker in hun wijk, Gageldonk-West waar ze stillekes best trots op zijn. “Je zit dichtbij het centrum maar ook bij het bos, het is een groene wijk. Als je dan naar de Markiezaten kijkt, daar zouden we ons nooit thuisvoelen.”
Derwig-Terken: een begrip
Wie bij het lezen van de naam Derwig denkt: dat klinkt me bekend in de oren moet weten dat Emile en Ineke jarenlang in de Fortuinstraat een winkel hadden in huishoudlinnen en lingerie. Derwig-Terken. “Mijn oma heette Terken. Daarom noemden ze de winkel Derwig-Terken. En dat is altijd zo gebleven.” Wijd en zijd bekend vanwege de kwaliteit die ze leverden, maar hun zaak werd ook geroemd vanwege het monumentale interieur. De oude winkelinrichting bleef tot het einde toe intact!
Zo’n jaar of negen geleden sloot die zaak de deuren. Een verstandige beslissing weten Ineke en Emile nu. “Toen al kwamen mensen bij ons in de winkel passen en ze waren nog zo brutaal om het modelnummer te vragen ook. Om het vervolgens gewoon op internet te bestellen, terwijl wij alle moeite deden om mensen goed te adviseren.”
Opruimen is lastige klus
Derwig-Terken was als familiebedrijf een begrip. Sinds 1889 maar liefst. “Als jongen van 17 werkte ik al in het bedrijf”, vertelt Emile. Ook Ineke wist al jong wat werken was. Zij is een Crusio. Van de inmiddels verdwenen ijssalon, vooraan in de Wouwsestraat. “Ik kwam van de middelbare school en wilde gaan studeren, maar ik moest thuis komen werken. Zo ging dat toen.” Eenmaal getrouwd met Emile verruilde ze de ijsjes voor de lingerie. “Als vrouw volgde je je man.”
Hun woning aan de Ericalaan waar ze twintig jaar woonden, staat inmiddels te koop. Het opruimen moet nog beginnen, een lastige klus. “We moeten echt heel veel weg doen.” De warme comfortabele serre gaan ze zeker missen, weten ze nu al. “Maar we maken de goede keuze om te verhuizen, want nu we kunnen alles nog zelf regelen!”