Jaap: gezicht van Gageldonk

Jaap van der Reiden
bewoner van Gageldonk

Als er iemand klaarstaat voor een ander, dan is het Jaap wel. Of het nu gaat om een eenzame oudere onder de mensen brengen of een gevallen kindje hulp bieden, Jaap staat altijd voor iedereen in Gageldonk klaar. Met hart en ziel, want hij doet niets liever dan mensen helpen. Als vrijwilliger is hij een spring-in-‘t-veld voor de Koninklijke EHBO, Stichting De Zonnebloem, Stichting Alterse Carnaval en lid van de buurtpreventie. Een bezige bij dus. Niet voor niets kreeg Jaap twee jaar geleden een onderscheiding van de koning als Lid van de Orde van Oranje-Naussau. Jaap vertelt over zijn dankbare taak in de wijk en wat hij hier voor de mensen kan betekenen.

Het is alweer 25 jaar geleden als Jaap (75) naar Gageldonk verhuist. Hij woonde jarenlang in de Wouwsestraatweg en sinds negen jaar heeft hij zijn eigen plekje in de Bunthof. Bij Jaaps voordeur valt ons oog gelijk op het bordje ‘Koninklijke EHBO’. Daar worden we verwacht. Jaap: “Kom verder! Ik ben zo blij dat ik op deze manier aan heel de wijk Gageldonk kan vertellen wat ik kan betekenen.” In de Bunthof weten ze Jaap wel te vinden. Ook kennen veel mensen in de wijk hem als lid van de buurtpreventie en zijn hulp voor Stichting Zonnebloem, maar hij wil zo graag dat mensen hem bellen als er echt iets opdoet. “Heeft iemand hulp nodig, dan kan ik er binnen een paar minuten zijn. Met professionele apparatuur. Ik heb hier alles in huis. Het enige wat mensen hoeven te doen, is mij te bellen. Ter plekke kan ik iemand helpen of doorverwijzen naar de huisartsenpost.”

Het gezicht van de wijk

Als je erop gaat letten, kun je Jaap bijna niet missen in de wijk. Elke dag wandelt hij zo’n tien kilometer in de omgeving. Dan moet je wel vroeg zijn, want om half zes start Jaap zijn ochtendwandeling van vijf kilometer. In de middag loopt hij er nog eens vijf. “Op die manier kan ik al veel in de gaten houden. Maar daarnaast ben ik ook in de wijk te vinden met buurtpreventie voor verschillende projecten met schoolkinderen.” Sinds kort is Jaap ook aangesloten bij de oproep hartslag. “Met mijn certificaat op zak kan ik mensen helpen bij hartproblemen. Als er iets gebeurt, moet je er heel rap bij zijn. Zo snel, dat het ophalen van een AED even verderop al te lang kan duren. Dat is de reden waarom ik deze zelf heb aangeschaft. Dat was een flinke investering, maar ik wil er altijd voor mensen kunnen zijn.”

Het is niet voor niets dat Jaap zoveel hulp biedt aan de wijk. Stilzitten is niet zijn favoriete bezigheid. “Eigenlijk heb ik altijd heel hard gewerkt. Ik heb 45 jaar op zee offshore werkzaamheden verricht. Dat is zwaar werk, maar wel met veel uitdaging. Het is niets voor mij om elke dag hetzelfde werk te doen.” Inmiddels is Jaap 75 en heeft hij in de jaren na zijn pensioen veel vrijwilligerswerk opgepakt. Vooral werk waarbij hij hulp kan bieden aan andere mensen. “Tijdens mijn offshore werkzaamheden, was er nooit een arts aan boord. We deden zelf de EHBO en brandbeveiliging. Dat heb ik altijd zonder diploma’s gedaan, maar tien jaar geleden heb ik alsnog mijn officiële aantekening bij de Koninklijke EHBO behaald.”

Samenwerkingen

Zo ontstaan er samenwerkingen met gebiedsbeheerders van Stadlander, opbouwwerkers van WijZijn Traverse Groep, buurtpreventie en de politie. Nukhet: “Met regelmaat hebben we overleg en leggen we meldingen naast elkaar. We kijken hoe we hier samen aandacht aan kunnen besteden. Ik kan goed het gesprek met deze partners aangaan, omdat ik vanuit mijn functie bij het Klantcontactcentrum weet wat er inhoudelijk speelt. Tegelijkertijd beseen we ook dat de rol van bewoners hierin belangrijk is. Zie jij een buurman afval dumpen, ga dan met elkaar het gesprek aan.”

‘In de wijk weten te weinig mensen dat ik professionele hulp kan bieden bij ongevallen’

Vergeten te bellen

In zijn woning is een hele muur bekleed met diploma’s, certificaten en onderscheidingen voor al zijn vrijwilligerswerk. En zijn EHBO-spullen liggen binnen handbereik, mocht Jaap onverwachts gebeld worden. “Toch vind ik het jammer dat mensen mij soms vergeten te bellen. Bij De Zonnebloem kom ik al jaren over de vloer. Ik stapte laatst binnen en zag een mevrouw met verband en rode bloedvlekken om haar hand. Ik vroeg haar: ‘Loes wat heb je nou toch gedaan?’ Bleek dat ze kokend water over haar hand had laten vallen. Ze had het amper gekoeld en simpel ingebonden. We kennen elkaar al twaalf jaar, ze weet dat ik EHBO’er ben, maar toch vergeet ze te bellen.” Uit alles komt naar voren dat Jaap precies het tegenoverstelde wenst. Hij wil er zijn voor mensen in Gageldonk. “Een verbandje leggen dat doe ik zo, maar reanimeren vind ik nog veel belangrijker. Daar is een leven mee geboeid.” Maar alles doet hij even graag. “Ik ben zo blij als ik weer iemand kan helpen.” Dus heb je ooit eens hulp nodig, schroom dan niet Jaap een belletje te geven. Deze goedzak staat altijd voor je klaar en bij hem ben je in veilige handen!

Prent deze telefoonnummers van Jaap van der Reiden maar in je adressenboek: 0164-239141 en 06-11725066.