Iedereen verdient een kans op werk. Ook statushouders: mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en gaan integreren in Nederland. Bouwbedrijf Lithos, dat al zo’n 7 jaar betrokken is bij de wijkvernieuwing van Gageldonk-West, is daarvan overtuigd. Arjen de Vries van Lithos overhandigde begin februari een eerste jaarcontract aan statushouder Tedros Tesfay. En meer statushouders zijn welkom, vertelt hij.
Arjen woont zelf in Lelystad, maar is al sinds het allereerste begin betrokken bij de stedelijke vernieuwing van Gageldonk-West. Het gevolg? Hij is van de wijk gaan houden. Arjen: “Ik ken hier meer mensen dan in mijn eigen wijk. Inmiddels weet ik wie hier de wijkagent is, ik ken de bewoners, de politici van Bergen op Zoom… Gageldonk-West is een plek waar de leefbaarheid op straat plaatsvindt, in plaats van achter de voordeuren. Dat vind ik leuk. De wijk heeft lange tijd een slechte naam gehad, mensen fietsten er eerder omheen dan erdoorheen. Dit is inmiddels duidelijk veranderd. We werken er met z’n allen hard aan om van Gageldonk-West de leukste wijk van Bergen op Zoom te maken.”
Taallessen
Zo kwam Arjen in contact met Tedros Tesfay. Hij zocht een plek om zijn tijd nuttig te besteden en waar hij zich verder kon ontwikkelen. Arjen en zijn team besloten een traject op te zetten in het kader van social return on investment (SROI): statushouders krijgen de kans om te werken in de bouw bij Lithos. Lithos begeleidt hen bij hun integratie in Nederland.
‘Ik wil leren,
mezelf verbeteren’
Arjen: “We hebben een clubje statushouders Nederlandse taallessen aangeboden. Dat ging soms moeizaam; het leren van de Nederlandse taal vergt voor deze mensen veel energie. Maar Tesfay, een van hen, was zeer gemotiveerd. Door deze taallessen was hij in staat om zijn veiligheidsdiploma te halen. Dit diploma is noodzakelijk om op onze bouwplaats te mogen werken. Inmiddels loopt hij elke dag met een grote glimlach op de bouwplaats van de Vijverberg-Zuid.”
Betekenis
Tesfay zelf licht toe: “Ik ben heel blij met het contract, het geeft mij en mijn gezin een betere toekomst. Maar ik wil leren. Mezelf verbeteren. Van betekenis zijn.” Daarom gaat hij vier dagen werken en één dag naar school, om zo allround timmerman te worden.
Precies dat laatste was voor Arjen reden om dit project op te zetten: “Ook wij willen van betekenis zijn op maatschappelijk vlak. Ik wil mensen een betere toekomst kunnen bieden. Dat dat op deze manier lukt, vind ik heel mooi.”