Flip woont nu nog in Arnemuiden. In september hoopt hij samen met zijn vrouw te verhuizen naar Gageldonk. “Waarom? Nou, omdat wij in een appartement willen wonen dat energieneutraal is en dat een goede ligging heeft: vlak bij de stad, de winkels en het NS-station. Dat vind je allemaal in Gageldonk. We gaan de auto wat vaker laten staan en meer met de trein reizen.”
Flip reed dinsdag 13 juni heen en weer, van Arnemuiden naar Bergen op Zoom, om mee te doen aan het Wijkgesprek Gageldonk. Vijftig kilometer heen, vijftig kilometer terug – dat had hij er best voor over. “Het Wijkgesprek is een prima mogelijkheid om mensen in onze nieuwe woonomgeving te leren kennen. En om ideeën naar voren te brengen. Ik woon nog niet in Gageldonk, maar ik voel me wel al betrokken.”
Wensen, ideeën en dromen
Het Wijkgesprek Gageldonk was een initiatief van de gemeente Bergen op Zoom, Stadlander, GGZ WNB, WijZijn Traversegroep, SDW en Bibliotheek West-Brabant. Met de oproep om met wensen, ideeën en dromen voor de wijk te komen, trokken zo’n vijftig mensen – bewoners en toekomstige bewoners – naar de Curio-locatie aan de Rooseveltlaan.
Het gesprek ging over vragen als: wat gaat goed, wat kan beter, waar wil je je morgen voor inzetten in de wijk?
Agnes, al 23 jaar wijkbewoner, kwam met een duidelijke wens naar de bijeenkomst: “Ik zou graag met mijn rollator of scootmobiel rond de vijver bij de Vijverberg willen rijden. Dat gaat niet omdat het pad bestaat uit schelpjes, steentjes en hout. De oplossing? Asfalteren.”
Mooie opbrengst
In de zes groepjes ontstonden fijne gesprekken en kwamen tal van ideeën voor Gageldonk naar voren. Een mooie opbrengst: rijp en groen, kleine wensen, grotere dromen… Samen bepaalden de deelnemers wat de beste ideeën zijn. Per groepje, maar ook door in gesprek te gaan met andere groepjes en wensen uit te wisselen (‘gluren bij de buren’).
Ontmoeting stimuleren is een wens die veel handen op elkaar kreeg. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door een culinaire wereldreis door de wijk te maken. “Je gaat bij elkaar op bezoek, eet samen en leert elkaar kennen.” Ook een speeltuin – met een verkeerspleintje – brengt ontmoeting met zich mee. Misschien is er zelfs wel een trekvlotje over de Vijverberg mogelijk…
Ook een wens: “Een wijkcommissie oprichten, die zich bezighoudt met onderwerpen als veiligheid en afval. Zo’n commissie kan werken als schakel tussen de gemeente en de bewoners van Gageldonk.” De eerste kandidaten meldden zich direct aan.
Als het aan de deelnemers van het Wijkgesprek ligt, kunnen de schoolkinderen gastlessen tegemoet zien: educatie die gepaard gaat met activiteiten in de wijk, zoals het verwijderen van zwerfvuil. Professionals van het jongerenwerk kunnen ook werken aan meer verbinding.
Maak een Kiss & Ride bij de basisscholen El Feth en De Grebbe, luidde een ander breed gedragen idee. “Dat zorgt voor een betere afwikkeling van het verkeer en minder irritaties.”
Groen en kunst
Meer bloemen en planten maken Gageldonk groener en zorgen voor meer biodiversiteit. “Laten we vogelhuisjes maken en komend najaar ophangen.”
Dat idee kwam uit het groepje van Flip, die het met verve naar voren bracht bij de gezamenlijke afronding van het Wijkgesprek. “Meer groen, vogelhuisjes en ook kunst in de wijk, gemaakt door de bewoners. Zelf ben ik een hobbyist met hout, dus…” Flip wil graag aan de slag in de wijk waar hij in september gaat wonen. “Ja, ik heb er echt zin in.”