Gezicht van Gageldonk
Sybrand Verweij, WVS
Ook al komt hij heel wat ellende tegen, Sybrand Verweij is stellig: zijn werk is fantastisch, het mooiste wat er bestaat zelfs. Als leidinggevende bij de WVS stuurt hij een team aan dat de wijk Gageldonk-West, waar hij zelf ook woont, schoon houdt. En dat gaat verder dan een beetje vuil van straat plukken.
Sybrand komt oorspronkelijk uit Gouda, maar hij woont alweer zestien jaar in Bergen op Zoom, in Gageldonk-West. Sybrand: “Ik weet nog dat mensen destijds tegen me zeiden: ‘Ga je dáár wonen?’, over de wijk. Later begreep ik dat. Ik zag Gageldonk steeds verder verpauperen. De wijk heeft echt een dieptepunt gekend, maar gelukkig gaat het nu de goede kant weer op. Met alle veranderingen wordt het hier echt weer mooi. Nu het Piusplein gesloopt is, zie je pas hoe groot dit plein eigenlijk is. Ik denk dat het met alle nieuwbouw écht prachtig wordt.” Lachend: “Misschien wordt het wel een hipster-wijk. Als het daar maar niet in doorslaat!”
Onzichtbaar werk
Toch is er ondanks alle verbeteringen nog altijd één onderwerp erg actueel in de wijk: zwerfafval. Sybrand: “Elke week loop ik met mijn team van de WVS een ronde door de wijk. Ik kan je één ding heel duidelijk zeggen: als we een week overslaan, is de wijk een enorme bende. Het werk dat de WVS verzet lijkt misschien onzichtbaar. Maar het wordt pas zichtbaar als we het niet meer doen…”
‘Mensen leven helemaal op door de hulp die wij bieden’
Naast afval prikken op straat en in de brandgangen in de wijk, komen Sybrand en zijn team ook bij de bewoners thuis. Bijvoorbeeld om hun tuin weer op orde te krijgen of om hun huis op te ruimen. “Dat klinkt misschien als een simpel klusje. Maar voor die mensen kan dat een enorme verandering zijn. Soms zitten ze mentaal diep in de put. Simpelweg omdat ze geen zicht meer hebben op hun huis of tuin. Stel jezelf maar eens voor wat er gebeurt als je drie weken je post niet opent. Dat geeft stress, toch?”
Het komt regelmatig voor dat Sybrand of een collega van hem in een tuin komt waar bijna geen doorkomen meer aan is. Waar de bramenstruiken tot aan het dak groeien. “Mensen weten niet meer waar ze moeten beginnen en schieten dan op slot. Wij komen ze helpen. Door gewoon maar te beginnen. Dat is mijn lijfspreuk: Begin gewoon met beginnen.”
Mensen helpen
Doordat Sybrand bij mensen thuis komt, maar ook door wat hij op straat ziet, heeft hij heel wat meegemaakt in zijn werk bij de WVS. “En ondanks dat het soms doffe ellende is die je ziet, is ons werk ongelooflijk dankbaar. Het is wat mij betreft het mooiste werk dat er bestaat. Als je mensen weer ziet opleven doordat je ze hebt geholpen, doet je dat ongelooflijk veel. Wij oordelen ook niet over iemands situatie. Als iemand zo vast zit in z’n huis of tuin, helpen we. Ik ben vooral heel erg trots op de mensen die ik aanstuur. Ik vertel nu wel het verhaal en ik geef leiding aan de club, maar zonder hen kon ik al deze klussen niet klaren.”